Dordt in stoom

Vanaf 1985 wordt er om de twee jaren in Dordrecht een feestje gebouwd dat de naam “ DORDT IN STOOM “ mag dragen. Het komt er eigenlijk op neer dat Dordrecht, als een van de oudste plaatsen in Nederland zo een rijk verleden met de zeevaart en de daarmee gepaard gaande scheepsbouw heeft dat een herdenkingsfeest zo om de twee jaar graag in ere gehouden wordt.
Wij van Uw Ruime Sop werden voor zondag  27 Mei uitgenodigd om op een van de 4 podia de meer dan honderdduizend mensen, die de organisatie verwacht, te gaan vermaken.
Afijn, u raadt het al met een natte vinger zijn wij te lijmen dus we zaten al snel in de bus richting Dordrecht. Het moet gezegd alles was even perfect georganiseerd en al die mensen….die waren er makkelijk op de lange kades aldaar.
De eerste toepassingen van de stoomuitvinder James Watt waren in geuren en kleuren te bewonderen. Stoom, de voorloper van de elektriciteit  bracht machines in werking en wanneer je daar niet dagelijks bij nadenkt zie je het hier voor je wat er allemaal dmv stoom in werking gezet werd.
Imposant de stoomwalsen bijvoorbeeld heel groot en indrukwekkend maar ook auto’s op stoom en pompen om bv water uit de sloot te pompen.
Kijk nu gaan we een beetje de kant van mijn foto op.
Rechtsboven de brug van MACHNEFABIEK L.STRAATMAN KETELMAKERIJ  Schitterend bord in een klassieke letter uit die tijd. Wanneer zou dat geweest zijn? 1910 -1920??

Straatman bestaat nog steeds als fabriek maar zit nu eventjes verderop in Zwijndrecht maar die stellage met naam wordt waarschijnlijk als monument in ere gehouden. Er gebeurde zoveel daar aan die kaden.  Ziet u die lantaarnpaal…authentiek antiek origineel .

En dan, waar het beeld naar trekt die twee briesende paarden die een stoombrandweerketel meetrekken naar de brand, Kom op..opschieten opschieten er is brand…..uit de weg.
Voorop , met een verbeten gezicht rijdt op de fiets een weg-baner. Aan de kant, aan de kant. Hij kijkt half achterom naar de koetsier, moeten we die kant op, snel zeg het mij en hij stuurt de mensen van de straat.
Boven op de wagen staat nog een brandweerman. Ook hij toetert de mensen van de straat en in zijn andere hand heeft hij de beroemde  roeptoeter  om het volk nog eens extra op te jagen.
De wagen is versierd met fraaie lantaarns de brandweerslangen hangen om de wagen heen.
Iedereen is in rep en roer zoals brandweermensen op die momenten altijd zijn.
Je zou haast denken dat dit allemaal vanzelfsprekend is al die mensen, die show, die passie en verbetenheid. Toch moeten het allemaal amateurs zijn die de acteur spelen in hun hobby, Stoom.
Zij gaan er helemaal in op en de volgende dag zitten ze weer in hun auto in de file staan  in de winkel of op zitten kantoor.  Mooi hé, dat dit zo gaat. Mag een mens een hobby hebben .
Wij hebben ook een hobby, wij zingen , ook bij Dordt in Stoom.
Je wordt er achteraf stil van wanneer je je bedenkt hoeveel mensen voor hun hobby over kunnen hebben.

Het Ruime Sop,  “een manier van Leven”