Standbeeld Mollie Malone in Dublin

De ballad Molly Malone, ook wel bekend als Cockles and Mussels, vertelt het verhaal van een vrouw uit Dublin genaamd Molly Malone, een aantrekkelijke visboer die kokkels en mosselen van haar kruiwagen verkocht, die ze door de straten van Dublin dreef. De ballad vertelt hoe de vrouw aan koorts stierf en nu spookt haar geest door de straten van de stad.

Het lied is populair bij zowel Ierse mensen als bezoekers van het land en wordt sterk geassocieerd met Dublin city. De componist van de ballade is onbekend en het is niet bekend wanneer of waar de song is ontstaan. Molly Malone is zelf een raadselachtig figuur met veel vragen onbeantwoord over de bekende iconische vrouw uit Dublin.

In 1988, als onderdeel van de Dublin Millennium-viering, werd een standbeeld van Molly Malone opgericht aan het einde van Grafton Street op de hoek van Suffolk Street. Het beeld van een aantrekkelijke vrouw gekleed in een onthullende top met haar kruiwagen zinspeelde op de algemene perceptie dat Molly ook als prostituee werkte. Het standbeeld werd opgericht op deze locatie omdat men dacht dat een Mary Malone (Molly is een afgeleide van Maria) werd gedoopt in de St. John’s Church in Suffolk Street, maar in 1988 werden de geboorte- en overlijdensregistraties van een Mary Malone gepresenteerd aan de toenmalige Lord Burgemeester die liet zien dat deze vrouw was gedoopt en begraven in de St. John’s Church op Fishamble Street. Deze verwarring zorgde voor verwarring over de identiteit van de vrouw in het lied en zorgde ervoor dat mensen zich afvroegen of ze ooit heeft bestaan, dit mysterie rondom Molly Malone heeft de interesse van mensen in haar verhoogd.

Was er ooit een visboer genaamd Molly Malone? Loopt ze nu als een geest door de straten van Dublin?

Wie weet..