Om de een of andere duistere reden is het 3e weekend van augustus uit geroepen tot het Internationale Vuurtoren en Lichtschip weekend. Landen over de hele wereld doen mee en organiseren activiteiten op Vuurtorendag. Met het organiseren van een Vuurtorendag(en) willen wereldwijd alle organisaties hetzelfde bereiken. Zij moedigen vuurtorenbeheerders, -wachters en -eigenaren aan om hun vuurtoren, lichtschip of maritiem museum voor het publiek open te stellen. Om op die manier mensen meer kennis bij te brengen over vuurtorens, lichtschepen en andere navigatiehulpmiddelen. Oftewel, om vuurtorens op de kaart te zetten.

Wie weet is een open dag organiseren op Vuurtorendag (en) een prima manier om ‘s lands maritiem erfgoed te behouden. Helaas zijn de meeste vuurtorens gesloten omdat de 1,5 meter maatregel niet nageleefd kan worden.

International Lighthouse Lightship Weekend

Ook in Nederland zullen de (meeste) vuurtorens gesloten zijn vanwege de 1,5 meter maatregel. Nu heb ik wel gelezen dat dit weekend het International Lighthouse Lightship Weekend wordt georganiseerd. Dat is één van de meest populaire internationale amateurradio-evenementen die er bestaan. Zendamateurs uit tientallen landen proberen vanuit vuurtorens/ lichtschepen verbinding te maken met elkaar. Hangt natuurlijk sterk af van de atmosferische condities met hoeveel andere men contact kan maken. Nederland is ook goed vertegenwoordig. Meer info over dit weekend en de Nederlandse deelnemers kun je vinden op veron.nl.