Shantykoor Het Ruime Sop maakt comeback in het Gooi

Voorzitter Ton Soeters: ‘Zingen is zo gezond voor je!’

5 apr, 11:27

Ze mochten twee jaar lang niet samen zingen, de vijftig leden van shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum. Nu is het eindelijk zover. Ze mogen weer. Tot grote vreugde van de 76-jarige voorzitter Ton Soeters: “Dit plezier heb ik zo gemist!” Ik sprak hem over de ‘Gooise Tour’ die inmiddels van start is gegaan.

Corona heeft er wel ingehakt bij het koor. Opeens mocht er niet meer gezongen worden en Soeters was net benoemd als voorzitter. “Het voorzitterschap rouleert elke drie jaar. Het jammere is dat ik begin 2020 tot voorzitter werd benoemd. Corona heeft ons dus veel gekost. In de zomer van 2021 hebben we in Muiden nog op de sluizen gestaan, daarna ging alles weer dicht. Voor corona hadden we veertig optredens per jaar. Wij  bestonden vorig jaar vijftien jaar en door corona hebben we dat niet kunnen vieren. Dat was erg jammer. Een keer in de veertien dagen hebben we via Zoom een bijeenkomst gehouden, waarin de leden konden vertellen waar ze mee bezig waren. Zo konden we elkaar blijven zien en even contact maken. Via Zoom is zingen te lastig, maar we zijn toen over gegaan op story telling. Zo hebben we het koor bij elkaar weten te houden. En met sinterklaas kwam iedereen even bij elkaar langs om een cadeautje langs te brengen”, aldus Soeters.

‘Via Zoom is zingen te lastig, maar we zijn toen over gegaan op story telling’

Nu, twee jaar later, staat het shantykoor weer met frisse moed op de planken. “We zijn weer lekker bezig. We zien hoe gelukkig mensen zijn dat we weer kunnen optreden. Bijvoorbeeld in verpleeghuizen, die mensen stralen helemaal als ze ons horen. Dat is een heerlijk gevoel. We zijn zeer expressief; maken er echt een feestje van. Dat plezier heb ik zo gemist. Zingen is zo gezond voor je. Het is voor mij echt een uitlaatklep.” Soeters is dit jaar met pensioen gegaan. Hij heeft altijd gewerkt als zelfstandige organisatie psycholoog. Die vaardigheden kan hij mooi kwijt bij het koor. “Ik coachte altijd mensen die een carrièrepad wilden volgen. Bij het koor kan ik vooral de harmonie beschermen. Op deze leeftijd hebben we gelukkig geen strijdende ego’s meer”, zegt hij lachend.

Het Ruime Sop bestaat uit vijftig leden en zeven muzikanten. “Er is trouwens altijd behoefte aan nieuwe leden. We repeteren elke dinsdagavond om 19.30 uur. Het is een mannenkoor, maar we hebben bijvoorbeeld wel een vrouwelijke accordeonist. We leven van contributies. Als we optreden krijgen we daar een vergoeding voor. De dirigent wordt ingehuurd.”

De Bussumer woont met zijn vrouw op de Lindelaan. Hij heeft twee uitwonende dochters en maar liefst vier kleinkinderen. Elke dinsdag, voor zijn koorrepetitie past hij op. Zijn droom is een Shanty-festival in Bussum. “Daar heb je de gemeente voor nodig en de plaatselijke ondernemers. Ik vind het belangrijk om in alle gemeenten van de Gooise Meren op te treden. Op onze bucketlist staat dat onze beschermheer, burgemeester Han ter Heegde, nog een keertje met ons mee gaat spelen. Hij speelt immers accordeon. In Bussum treed ik trouwens het liefst op op de markt. Met Koningsdag staan we vaak op in Naarden-Vesting, maar komende Koningsdag staan we in Eemnes.

Naast het voorzitterschap is Soeters ook nog lid van de Lions Club Godelinde Bussum. “Een serviceclub, gericht op de medemens. We zijn nu bezig met kijken wat we kunnen doen voor de mensen uit Oekraïne. Ik ben er voor de medemens en dat vind ik een goede combinatie.” Ik vind die afwisseling erg leuk. Daarnaast doen we natuurlijk elk jaar een nieuwjaarsconcert in de Grote Kerk in Naarden. Wat dat oplevert, gaat altijd naar een goed doel. En we organiseren lunchen voor ouderen in Bussum.” Naast al deze activiteiten maakt de 76-jarige gelukkig ook nog tijd voor ontspanning. “Voor een goede kop koffie ga ik graag naar Coffee Culture, het Vesting Hotel of Sans Doute.”